Književnost kot diskurzivni dogodek ali Švicarke v zgodovini in na literarni sceni - Kondrič Horvat, Vesna (Anali PAZU HD, 2022)
Švicarke so v večjem številu prišle na literarno sceno šele po letu 1971. V članku se ukvarjamo z vprašanjem, zakaj tako pozno. Pri tem ugotavljamo, da je književnost diskurzivni dogodek inda o usodi literarnih del ne odloča le njihova estetska vrednost, ampak tudi vladajoči diskurz, ki vpliva na produktivno in receptivno raven; kaj se sme pisati, kdo sme pisati, kaj se sme objavljati in kaj ne. Pri tem je odločilno, da so Švicarke na zvezni ravni volilno pravico dobile šele leta 1971. V članku smo orisali nekaj del, ki prikazujejo zgodovino žensk v Švici in iz katerih postane jasno, zakaj jih na literarni sceni dolgo ni bilo. Tudi iz definicije švicarskega stila in iz obravnave v literarnih zgodovinah je razvidno, da je literatura diskurzivni dogodek, ženske pa so prav zato v moškem svetu dolgo ostale prezrte.