Strukturalizem in njegovi kitajski predniki: tradicionalne kitajske teorije percepcije in koncept strukture - S. Rošker, Jana (Anali PAZU HD, 2022)
Pred vplivom zahodne miselnosti, ki se je vse močneje kazal po 18. stoletju, so bile kitajske epistemologije po svojem bistvu strukturalistični oziroma relacijski spoznavni sistemi. V tovrstnem modelu so spoznavni objekt relacije, ki formirajo razmeroma fiksno strukturo. Na Kitajskem je bil strukturni pristop do spoznanja izdelan že v obdobju antike. Formiran je bil kot abstraktni model, opredeljen s predpostavko o obstoju združljivosti (kompatibilnosti) med strukturami zunanjega sveta na eni, ter strukturami človeške zavesti na drugi strani. V takšnem videnju je strukturna kompatibilnost spoznavnega subjekta in objekta osnovni predpogoj človeškega zaznavanja in dojemanja sveta. Strukturna zveza med človeško zavestjo in zunanjo resničnostjo se je izražala v pojmu li 理, ki je predstavljal temeljni koncept dinamične in vseobsegajoče strukture.