Vpliv psihičnega dobrega počutja na temelju zadostne in potrebne osebne celovitosti zaposlenega na uspešnost organizacije in pot iz sedanje krize - Šarotar Žižek, Simona; Treven, Sonja; Mulej, Matjaž (Anali PAZU HD, 2022)
Poleg organizacije (vključno z njeno uspešnostjo in HRM-jem) predstavlja jedro raziskovanja človek kot zaposleni, ki poseduje sposobnosti, znanja, spretnosti in osebnostne lastnosti, obenem pa ga zaznamujejo motiviranost, volja, vrednote in druga čustva. Na osnovi teh človek skuša uresničevati življenjski smisel, med drugim tudi v vlogi zaposlenega. Čeprav delo človeku daje identiteto, samospoštovanje, socialno podporo in materialne nagrade, to nikakor ni edina vloga posameznika v življenju; vpet je v več vlog od partnerske, starševske do različnih sorodstvenih, prijateljskih, sosedskih in drugih, zanj prav tako pomembnih vlog. Vsaka od teh mu prinaša tudi obveznosti, ki naj bi jih v skladu z uveljavljenimi družbenimi normami uresničeval karseda optimalno.