Načelo socialne države - Korpič - Horvat, Etelka (Anali PAZU HD, 2022)
Načelo socialne države je eno od temeljnih načel, ki je določeno v 2. členu Ustave Republike Slovenije. Njegovo uresničevanje posega na vsa področja posameznikovega življenja. Od socialne države pričakujemo, da bomo dostojno živeli skozi celo življenje ne glede na starost in vloge, ki jih imamo, bodisi kot otroci, učenci, delavci, brezposelni, straši, upokojenci, itn. V prispevku avtorica skozi pregled posameznih odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije prikaže kako Ustavno sodišče napolnjuje vsebino načela socialne države. Kot varuh ustavnosti, človekovih pravic in temeljnih svoboščin Ustavno sodišče pomembno oblikuje standarde varstva socialnih pravic. Skozi ta pregled avtorica obravnava tudi vlogo države pri ohranjanju in razvoju teh pravic.