Pravica do dela - Korpič - Horvat, Etelka (Anali PAZU HD, 2022)
Pravica do dela je pomembna človekova pravica. Država mora ustvarjati možnosti, da si lahko vsak sam izbere poklic, da ga opravlja v zdravih delovnih pogojih in za opravljeno delo dobi primerno plačilo, ki zagotavlja njemu kot delavcu in njegovi družini dostojni življenjski standard. V Ustavi RS ni določena besedna zveza pravica do dela, ampak svoboda dela (49. člen ustave), ki vključuje enake elemente kot pravica do dela določena v mednarodnih aktih. Ti so: prosta izbira zaposlitve, dostopnost do vsakega delovnega mesta pod enakimi pogoji in prepoved prisilnega dela. Slednje, prisilno delo, se v zadnjem času vse več pojavlja s trgovanjem z ljudmi, čeprav mednarodni akti jasno določajo, da se nikogar ne sme držati v suženjstvu (slavery) ali podložništvu (servitude) in od nikogar se ne sme zahtevati, da opravlja prisilno ali obvezno delo (forst or compolsory labour) Prostovoljno delo je temeljna človekova pravica, ki potrjuje bit človeka in njegovo dostojanstvo, sporoča avtorica z vsebino prispevka.