Povečano sodelovanje Slovenije in Kitajske v zadnjih petih letih v okviru Pobude pas in cesta in Platforme 16+1 ter na lokalnem nivoju - Raščan, Stanislav (Anali PAZU HD, 2022)
Republika Slovenija aktivno sodeluje v Platformi 16+1 in Pobudi pas in cesta od ustanovitve obeh oblik sodelovanja leta 2012 (16+1) in 2013 (En pas ena cesta). Kot je zapisano v drugem odstavku Strategije o zunanji politiki Republike Slovenije, ki je bila sprejeta leta 2015, si želi Slovenija v odnosu do Azije, zagotoviti močno pozicijo v različnih pobudah, skozi katere poskušajo naši azijski partnerji sodelovati z Srednjo in Jugovzhodno Evropo. V članku bomo dokazovali tako močno pozicijo Slovenije skozi Platformo 16+1 in Pobudo pas in cesta na podlagi zgodovinskega, političnega, gospodarskega, lokalnega in osebnega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko.