The application of computednanotomography in biomedical sciencesand medicine: Uporaba nanotomografijev biomedicinski znanosti in medicini - Vajda, Jernej; Milojević, Marko; Maver, Uroš; Vihar, Boštjan (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Računalniška nanotomografija (nano-CT) je napredna slikovna tehnika, ki omogoča visoko ločljivo tridimenzionalno (3D) vizualizacijo na celični in subcelični ravni, ter tako bistveno presega zmogljivosti tradicionalnih tehnik računalniške tomografije (CT) in drugih slikovnih metod. Ta pregledni članek obravnava tehnološke novosti nano-CT, njegove trenutne zmogljivosti in potencialno vključitev v klinično medicino.Metode: Izvedli smo pregled novejše literature in študij s področja tehnologije nano-CT, s poudarkom na njegovi uporabi v biomedicinskih raziskavah ter potencialni integraciji v klinično prakso.Rezultati: Nano-CT se je izkazal kot zelo uporabna tehnika v različnih vejah medicine, vključno s kardiologijo, vaskularno medicino, nevrologijo, pulmologijo, onkologijo in zobozdravstvom. Omogoča edinstven vpogled v arhitekturo tkiv, celične podrobnosti in patološke procese, kar bistveno izboljšuje razumevanje bolezni in podpira napredek v diagnostiki, načrtovanju zdravljenja ter novih terapevtskih strategijah.Zaključki: Kljub izjemnemu potencialu na področju biomedicinskih raziskav je klinična uporaba nano-CT še vedno soočena z več izzivi, kot so omejitve v hitrosti slikanja, kontrastu mehkih tkiv, sevalni obremenitvi in velikosti vzorcev. Nadaljnje tehnološke inovacije, validacija s kliničnimi študijami ter razvoj multimodalnih slikovnih pristopov so nujni za uspešno integracijo nano-CT v rutinsko medicinsko diagnostiko in personalizirano medicino.
Keywords: računalniška tomografija; CT; mikrotomografija; mikro-CT; nanotomografija; nano-CT; biomedicinsko slikanje