Validation of the Slovenian version of the Patient-Practitioner Orientation Scale – PPOS: Validacija slovenske različice vprašalnika Patient-Practitioner Orientation Scale – PPOS - Tušek Bunc, Ksenija (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Koncept zdravstvene oskrbe, ki pacienta postavlja v središče, se je razvil v zadnjih desetletjih. Nov pristop, imenovan oskrba, usmerjen na pacienta, poudarja pomen razumevanja in upoštevanja individualnih potreb, vrednot in želja pacienta ter spodbuja aktivno sodelovanje med pacientom in zdravstvenimi delavci na vseh ravneh. Ta pristop vključuje skrb za psihološke, socialne in duhovne potrebe pacientov. Za merjenje oskrbe, usmerjene na pacienta, je bilo razvitih več vprašalnikov, med katerimi je pogosto uporabljen Krupatov vprašalnik Patient-Practitioner Orientation Scale (PPOS).Metode: Raziskava validacije vprašalnika PPOS je bila izvedena v več fazah. Prevod PPOS lestvice je potekal v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije in smernicami International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR). Postopek je vključeval naslednje: prevod vprašalnika v slovenski jezik s strani dveh neodvisnih raziskovalcev, pregled in uskladitev prevodov s strani strokovnjakov, povratni prevod vprašalnika v angleščino in kulturološko preverjanje ustreznosti vprašalnika. Vprašalnik je bil poslan na e-naslove zdravnikov družinske medicine, ki so sodelovali v raziskavi. Sledila je eksploratorna faktorska analiza podatkov in preverjanje notranje skladnosti lestvice.Rezultati: Vprašalnik je izpolnilo 112 zdravnikov družinske medicine različnih starosti, delovnih okolij in velikosti ambulant. Kriteriju „v pacienta usmerjen“ sta zadostili v vprašalniku samo postavki 9 in 13. „Zmerna usmerjenost v pacienta“ se je pokazala v postavki 17. Vse ostale postavke so izpolnile kriterij „usmerjenosti v zdravnika“. Z eksploratorno faktorsko analizo so bili ugotovljeni štirje faktorji lestvice – za vsakega od teh je bila preverjena zanesljivost. Izračun Cronbach alpha je prikazal sprejemljivo notranjo skladnost za celotni vprašalnik (0,724), prav tako za faktor 1 (0,709) in faktor 2 (0,688), pri drugih dveh faktorjih pa nizko notranjo skladnost (faktor 3 = 0,437, faktor 4 = 0,437). Pri dveh je izračun Cronbach alpha prikazal sprejemljivo notranjo skladnost (faktor 1 = 0,709, faktor 2 = 0,688), pri drugih dveh pa nizko (faktor 3 = 0,437, faktor 4 = 0,437).Zaključek: Analiza rezultatov je pokazala pretežno usmerjenost v zdravnika. Validacijski postopek je pokazal, da slovenski prevod vprašalnika v trenutni obliki za uporabo ni primeren. Potrebne so nadaljnje prilagoditve in dodatna validacija, da bi bil vprašalnik ustrezno orodje za oceno oskrbe, usmerjene na pacienta, v slovenskem okolju.
Keywords: v pacienta usmerjena oskrba; Patient-Practitioner Orientation Scale (PPOS); validacija; eksplorativna analiza