Comparative Evaluation of Fresh and Freeze-dried 3D-printed Wound Dressings with Plantago Major Extract: In vitro primerjava svežih in liofiliziranih 3D natisnjenih materialov za oskrbo ran z vgrajenim ekstraktom P. major - Činč Ćurić, Laura; Maver, Uroš; Maver, Tina (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Namen študije je bil pripraviti ekstrakt iz zeli širokolistnega trpotca ter oceniti njegovo varnost in vpliv na metabolno aktivnost (MA) fibroblastov v širokem razponu koncentracij. Poleg tega smo preučili učinek suhega in svežega 3D-tiskanega materiala za oskrbo ran (obloge) na fibroblastih, da bi bolje razumeli njegov potencial pri celjenju ran.Metode: Pripravili smo metanolni ekstrakt trpotca in testirali njegov vpliv na MA fibroblastov v širokem razponu koncentracij. S 3D tiskom smo izdelali obloge (sestavljene iz metilceluloze, alginata in nanofibrilirane celuloze) z vgrajenim ekstraktom ter preučili vpliv suhe in sveže obloge na MA fibroblastov in celjenje ran.Rezultati: Ekstrakt je bil varen pri koncentracijah 1–1.000 μg/mL, medtem ko je bil pri 10.000 μg/mL citotoksičen. MA fibroblastov se je povečevala do 1.000 μg/mL, nato je začela padati, kar nakazuje na hormetični učinek. Suha obloga je povečala MA fibroblastov na 1,2 v primerjavi s kontrolo (1) in svežo oblogo (0,99). Test zapiranja raze je pokazal, da obe oblogi podobno učinkovito podpirata migracijo/proliferacijo fibroblastov.Zaključki: Naši in vitro testi podpirajo tradicionalno uporabo širokolistnega trpotca pri celjenju ran in lahko predstavljajo osnovo za nadaljnje raziskave te rastline v kliničnih študijah.
Keywords: širokolistni trpotec; 3D tisk; kožni fibroblasti; celjenje ran