Management and treatment of children with chronic kidney disease: Pristop k obravnavi in zdravljenju otrok s kronično boleznijo ledvic - Močnik, Mirjam; Marčun Varda, Nataša (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Kronična ledvična bolezen (KLB) je definirana kot motnja ledvične funkcije ali strukture, ki je prisotna več kot tri mesece, in ima pomemben vpliv na zdravje s tveganjem za postopno izgubo ledvične funkcije. Pred kratkim so bila objavljena nova priporočila o obravnavi bolnikov s KLB. Osnovna obravnava otrok s KLB vključuje spodbujanje zdravega življenjskega sloga, preprečevanje napredovanja KLB, zdravljenje zapletov KLB ter pripravo bolnika in njegove družine na nadomestno ledvično zdravljenje, ko je potrebno. Vzdrževanje zdravega življenjskega sloga vključuje natančno spremljanje ledvične funkcije in morebitnih zapletov, spremljanje rasti, prehrane, nevrološkega razvoja in krvnega tlaka. V okviru preprečevanja napredovanja KLB je pomembno zdravljenje osnovne bolezni, če je mogoče, ter preprečevanje nadaljnje akutne poškodbe ledvic. Dobro urejen krvni tlak in kontrola proteinurije dokazano upočasnjujeta napredovanje ledvične bolezni pri otrocih in sta zato življenjskega pomena. KLB pomembno vpliva na kakovost življenja otroka in njegove družine. Celostna obravnava otroka vključuje obravnavo v multidisciplinarnem timu, ki deluje proaktivno.
Keywords: kronična ledvična bolezen; otrok; obravnava; preventiva