Molecular tissue markers integrated: A mathematical model approach to evaluating and predicting prostate cancer using molecular tissue markers: Integrirani molekularni tkivni označevalci: matematični model v pristopu k oceni in predvidevanju raka prostate s tkivnimi molekularnimi označevalci - Munda, Mihael (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen: Standardni kriteriji za diagnozo raka prostate mnogokrat niso zadostni, da bi predvideli potek in izhod te pogoste bolezni. Vrednotenje molekularnih tkivnih označevalcev, še posebej tistih, ki označujejo apoptozo in proliferacijo, integrirani v matematični model, lahko pridonese k boljšemu razumevanju razvoja in patogeneze te bolezni; nadalje tudi k izboru oz. določitvi adekvatne terapije in bi odprlo tudi nove perspektive v iskanju novih terapij.Material in metode: Parafinske tkivne rezine vzorcev prostatektomije smo imunohistokemično pobarvali po protokolih za p54, bcl-2 in CD105. Razvili smo matematični model, ki vključuje vrednosti tkivnih označevalcev glede na njihove apoptotično/proliferativne značilnosti. Rezultate izražanja tkivnih označevalcev v matematičnem modelu smo korelirali s kliničnimi podatki bolnikov.Rezultati: V študiji se izkazuje oz. ugotavlja, da vrednosti tkivnih označevalcev bolje korelirajo s kliničnimi podatki, kadar jih uporabimo v matematični formuli, kot pa če jih uporabimo neodvisno.
Keywords: matematični model, rak prostate, tkivni označevalec, p53, bcl-2, CD105