Perception of patient-centered care in three fertility clinics: influence of domestic or cross-border treatment and reimbursement policy: Dojemanje oskrbe, osredotočene na pacienta, v treh klinikah za zdravljenje neplodnosti: vpliv zdravljenja v domačem okolju ali tujini in povračila stroškov - Vlaisavljević, Veljko; Kovačič, Borut (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Uvod: Namen te študije je bil oceniti izkušnje bolnikov z oskrbo, osredotočeno na bolnika (PCC), na treh klinikah za zdravljenje neplodnosti glede na kritje stroškov zdravljenja in kraj, kjer so bili zdravljeni. Metode: Pari, ki so se zdravili z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo (OBMP), so bili razdeljeni v tri skupine: (I) slovenski pacienti v zavarovalniškem programu, (II) tujci s samoplačniškim zdravljenjem v kliniki v tujini in (III) tujci s samoplačniškim zdravljenjem v kliniki v Mariboru. Izvirni vprašalnik Radboud University Patient Centredness Questionnaire on Infertility Treatment (PCQ-Infertility), preveden v jezike bolnikov, je bil posredovan 400 parom, izpolnilo ga je 78 % parov. Za vsako od treh skupin bolnikov so izračunani povprečni rezultati za področja in kazalnike na pacienta osredotočene obravnave (PCC). Ti podatki so nato uporabljeni pri analizi razlik v ocenah.Rezultati: Na splošno je ocena v zvezi s kompetencami osebja pokazala najvišjo točkovno vrzel v rezultatih (SDG) v skupini čezmejnih samoplačniških pacientov, medtem ko je imela najnižjo oceno domena organizacije zdravstvene oskrbe v skupini domačih pacientov iz zavarovalniškega programa. V celotni raziskavi je kazalnik o informacijah o morebitnih stranskih učinkih predpisanih zdravil pokazal najnižjo točkovno vrzel kazalnika (SDG), medtem ko se je najvišja SDG nanašala na stalnega terapevta, ki je vodil postopek in je lahko pacient kadar koli v stiku z njim.Zaključek: Rezultati niso pokazali, da način financiranja zdravljenja z OBMP vpliva na izkušnje bolnikov s PCC. Čeprav je bila usposobljenost članov tima visoko ocenjena, domači pacienti iz zavarovalniškega programa OBMP še vedno nimajo več pozitivnih izkušenj s PCC, povezanih z organizacijo zdravljenja.
Keywords: zdravljenje z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo, čezmejni pacienti, izkušnje pacientov z zdravljenjem, na paciente osredotočena oskrba, kakovost oskrbe