Pancreas transplantation: indications, surgical technique, and clinical significance: Presaditev trebušne slinavke: indikacija, kirurška tehnika, klinični pomen - Hladnik, Gaja; Flis, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Presaditev trebušne slinavke je zlati standard za zdravljenje ledvične odpovedi pri bolnikih s sladkorno boleznijo oz. pri bolnikih s sladkorno boleznijo, kjer kljub intenzivirani inzulinski terapiji ne uspemo preprečiti nastanka kroničnih zapletov sladkorne bolezni. Z napredkom kirurgije in novimi imunosupresivnimi zdravili je v zadnjih desetletjih prišlo do bistvenega izboljšanja preživetja bolnikov in presadkov ter povečane kakovosti življenja po presaditvi. Presaditev trebušne slinavke je danes metoda izbire, s katero nadomestimo endokrino funkcijo trebušne slinavke, vzpostavimo normoglikemijo in preprečimo nastanek sekundarnih zapletov sladkorne bolezni. Med presaditve trebušne slinavke prištevamo sočasno presaditev trebušne slinavke in ledvice, presaditev samo trebušne slinavke, presaditev dela trebušne slinavke ter presaditev otočkov trebušne slinavke. Enoletno preživetje bolnikov po presaditvi trebušne slinavke znaša 96 %, petletno pa 80 %. Preživetje je najbolj optimalno pri sočasni presaditvi trebušne slinavke in ledvice.
Keywords: presaditev trebušne slinavke, sladkorna bolezen, normoglikemija, simultana presaditev trebušne slinavke in ledvic