Chitosan nanoparticles as potential antimicrobial coating: Nanodelci hitozana kot potencialni protimikrobni premaz - Peršin Fratnik, Zdenka; Maver, Uroš; Kolar, Metod; Šauperl, Olivera; Fras Zemljič, Lidija; Vihar, Boštjan (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen: Namen študije je bil ugotoviti protimikrobno učinkovitost hitozanskih nanodelcev v primerjavi s hitozansko raztopino in sled temu njihovo učinkovito rabo na medicinskih tekstilnih materialih. Metode: Pripravljena je bila disperzija nanodelcev z različnim masnim deležem hitozana. Na osnovi rezultatov analiz določitve naboja in velikosti delcev, spremembe površinskega naboja (zeta potencial), prostih aminskih skupin (polielektrolitska titracija), morfologije in protimikrobnosti je bil najbolj optimalen sistem hitozanskih nanodelcev uporabljen za nanos na tekstilni material. Učinek nanosa disperzije nanodelcev v primerjavi z nanosom hitozanske raztopine je bil preverjen s testom protimikrobnosti ASTM E2149-01 z rabo Gram-pozitivne (Staphylococcus aureus) in Gram-negativne (Escherichia coli) bakterije ter glive (Candida albicans). Rezultati: Bolj učinkovit nanos hitozana je bil zaznan pri rabi nanodelcev zaradi njihove večje specifične površine in posledično dostopnosti hitozana, nanesenega tako na notranji kot zunanji strani funkcionaliziranega materiala. Sled temu se je nanos hitozanskih nanodelcev izkazal kot učinkovita protimikrobna zaščita napram vsem trem testiranim mikroorganizmom. Zaključki: Hitozanski nanos v obliki nanodelcev v primerjavi z raztopino nudi bolj uspešno protimikrobno zaščito in tako funkcionalizirani materiali ponazarjajo perspektivno uporabo na področju medicinskih tekstilnih izdelkov.
Keywords: hitozan, nanodelci, protimikrobna aktivnost, premazi, medicinski tekstilni materiali