Use of the PRECLUDE® pericardial e-PTFE membrane in ophthalmology: Raba PRECLUDE® perikardialne e-PTFE membrane v oftalmologiji - Gorišek, Aneja; Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen prispevka je obravnavati vsestransko rabo PRECLUDE® perikardialne e-PTFE membrane na področju oftalmologije.E-PTFE membrana je varna in učinkovita pri pokrivanju globokega ali perforiranega roženičnega ulkusa kot alternativna kirurška metoda. Predstavlja dodatno metodo izbora pokrivanja roženičnega defekta za ohranitev zrkla ali odložitev transplantacije roženice, kar je pomembno še posebej pri imunsko prizadetih bolnikih. Po odstranitvi membrane se lahko izvede za nekaj mesecev odložena penetrantna keratoplastika kot dokončna oblika zdravljenja, ki ima boljšo prognozo, kot je “a-chaud” keratoplastika.E-PTFE membrana se lahko uporablja po trabekulektomiji pri sekundarnih refraktornih glavkomih, še posebej po poškodbi, kjer je kljub operaciji intraokularni pritisk neurejen. Gre za novo dodatno obliko zdravljenja sekundarnih glavkomov. E-PTFE membrano lahko uporabimo v tistih primerih, kjer je tveganje uporabe antimetabolitov visoko. Naš nov kirurški pristop po trabekulektomiji je preprost in varen ter se lahko uporablja za izboljšanje filtracije pri vseh oblikah refraktornih glavkomov.