Robot-assisted deep brain stimulation: Raba robotske kirurgije pri stimulaciji globokih možganskih jeder - Rowbottom, Hojka; Šmigoc, Tomaž; Ravnik, Janez; Flis, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Stimulacija globokih možganskih jeder je prepoznana kot varna in učinkovita metoda zdravljenja različnih motenj gibanja, kot so esencialni tremor, Parkinsonova bolezen in distonija, kakor tudi za obsesivno-kompulzivne motnje in na terapijo neodzivne epilepsije. Glavna anatomska tarča stimulacije so bazalni ganglji. Sistem stimulacije globokih možganskih jeder sestavljajo kirurško vstavljene elektrode in generator električnih impulzov. Postavitev elektrod mora biti natančna, saj so učinki stimulacije globokih možganskih jeder odvisni od prostorske omejitve stimulacije. Nekateri nevrokirurški centri so pričeli z rabo robotsko asistirane stimulacije globokih možganskih jeder in dosedanji rezultati so bili obetavni s primerljivo natančnostjo namestitve elektrode s klasičnimi postopki vstavitve, ki temeljijo na rabi stereotaktičnega okvirja. Prav tako so ugotovili, da so robotsko asistirani posegi krajši in manj zahtevni za bolnike. Stimulacija globokih možganskih jeder z uporabo robota je primerna za budne bolnike, bolnike v splošni anesteziji ter otroke.
Keywords: stimulacija globokih možganskih jeder; Parkinsonova bolezen; robotsko asistirana kirurgija; natančnost elektrod