Ventricular arrhythmias and cardiac arrest in aconitine poisoning: a case report: Ventrikularne aritmije in srčni zastoj pri zastrupitvi z akonitinom: prikaz primera - Cmor, Nino; Razinger, Gašper; Fluher, Jure; Markota, Andrej (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Akonitin je strupen alkaloid iz gomoljev preobjede Aconitum napellus, ki se po temeljitem procesiranju v tradicionalni kitajski medicini uporablja predvsem za lajšanje mišično-kostnih bolečin. V primeru neustrezne predelave ali zaužitja večje količine akonitinskega preparata se lahko pojavi zastrupitev. Zaradi specifične toksikodinamike akonitina se ob njegovi zastrupitvi pogosto pojavljajo ventrikularne motnje ritma, kot so ventrikularne ekstrasistole, ventrikularna tahikardija, ventrikularna fibrilacija in torsades de pointes. Ob zastrupitvi z akonitinom je potrebno zelo skrbno zdravljenje le-teh. V tem članku predstavljamo klinični primer ventrikularnih motenj ritma ob nenamerni zastrupitvi z akonitinom. Prikazan primer poudarja antiaritmično učinkovitost amiodarona pri zdravljenju z akonitinom sproženih ventrikularnih aritmij in je ob tem med prvimi v Evropi, ki opisuje ventrikularne aritmije ob zastrupitvi z akonitinom. Z opisanim primerom želimo zdravnike opozoriti na redke toksikološke vzroke malignih aritmij in jih v primeru etiološko nepojasnjene nenadne srčne smrti usmeriti k toksikološkemu testiranju.
Keywords: prekatne aritmije; srčni zastoj; zastrupitev z akonitinom; oživljanje; amiodaron