The Faculty of Medicine of the University of Maribor Celebrates 20 Years : Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je dopolnila 20 let - Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru (MF UM) je bila ustanovljena 2. 10. 2003. Svet RS za visoko šolstvo je 3. 12. 2003 potrdil univerzitetni študijski program »Splošna medicina«, nakar se je jeseni 2004 v ta program vpisalo prvih 89 študentov. Od tedaj pa do konca leta 2023 je študij z diplomo zaključilo 1090 študentov. Svet RS za visoko šolstvo je 15. 4. 2005 s sklepom podal soglasje k izvajanju novega doktorskega študijskega programa »Biomedicinska tehnologija MF UM«. V študijskem letu 2005/06 so vpisali prvo generacijo podiplomskih doktorskih študentov, od tega 29 v prvi in 16 študentov v drugi letnik. Od tedaj pa do konca leta 2023 je bilo na MF UM promoviranih že 156 doktorjev znanosti. Nacionalna Agencija RS za kakovost v visokem šolstvu je MF UM 9. 1. 2020 podelila akreditacijo EMŠP »Dentalna medicina«. Prva generacija 20 študentov »Dentalne medicine« se je vpisala v študijskem letu 2021/22. V začetku je MF UM delovala na številnih lokacijah. 30. 9. 2004 ji je bila predana v uporabo obnovljena stavba na Ljubljanski ulici 5, 27. 1. 2006 pa še stavba na Magdalenskem trgu 5. Temeljni kamen za novo stavbo na Taborski ulici 8 so položili 20. 6. 2011. Gradnja je trajala dve leti in tri mesece, nakar je bila stavba predana v uporabo 18. 9. 2013. MF UM obsega 36 kateder in 11 inštitutov. Strokovne službe so organizirane v tri centre: Center za študentske in študijske zadeve in mednarodno sodelovanje, Center za ekonomske in splošne zadeve in Center za pravne in kadrovske zadeve.
Keywords: Medicinska fakulteta, Univerza v Mariboru, obletnica, 20 let, študij medicine