A rare anatomical variation of the circle of Willis in a patient with an ischemic stroke: Redka anatomska variacija Willisovega kroga pri bolniku z ishemično možgansko kapjo - Kocbek Šaherl, Lidija; Lah, Klemen (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen Cerebralni arterijski krog zagotavlja kolateralni obtok v možganih in ščiti možgane pred ishemijo, saj v primeru zmanjšanega ali oslabljenega pretoka krvi vzdržuje perfuzijo tkiva po njegovih vejah. Čeprav so številne naključne anatomske variacije v Willisovem krogu (CoW) manj pomembne, pa nekatere med njimi povečujejo tveganje za ishemične dogodke, anevrizme in aterosklerozo ter imajo pomembno vlogo pri načrtovanju tako endovaskularnega kot kirurškega zdravljenja. Predstavitev primera Poročamo o primeru redke arterijske variacije CoW, ki je bila diagnosticirana z računalniško tomografsko angiografijo pri bolniku z ishemično možgansko kapjo, ki je v literaturi redko opisana. Ugotovili smo aplazijo segmenta A1 leve sprednje možganske arterije  in ipsilateralno hipoplazijo segmenta P1 leve zadnje možganske arterije. Zaključek Za nevrokirurge, nevrologe in nevroradiologe je podrobno poznavanje številnih anatomskih variacij v arterijski oskrbi možganov ključnega pomena za postavitev pravilne diagnoze in izbiro ustreznega zdravljenja. Tip CoW prav tako vpliva na resnost in izid možganske kapi, pri čemer je nepopoln Willisov krog povezan s težjimi stanji (višji rezultati po National Institutes of Health Stroke Scale, hujši nevrološki izpadi in slabši nevrološki izidi) in slabšo prognozo.
Keywords: arterijske variacije, možganske arterije, Willisov krog, možganska cirkulacija, možganska kap