Traumatic L5-S1 spondylolisthesis: A case report: Poškodbena spondilolisteza L5-S1: prikaz primera - Movrin, Igor (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Namen primera je prikaz diagnostične obravnave in zdravljenja travmatske spondilolisteze ledveno-križničnega prehoda. Gre za redko poškodbo, pri kateri gre za eno ali obojestranski izpah fasetnega sklepa na nivoju L5-S1 s posledičnim premikom vretenca L5 glede na križnico. Prikaz primera: Predstavljen je primer poškodbene spondilolisteze na nivoju L5-S1. Predoperativni CT in MR sta pokazala subluksacijo fasetnega sklepa L5-S1 desno z zlomljeno spodnjo faseto L5 na desni strani, prekinjenim sprednjim longitudinalnim ligamentom, poškodbo zadnjega ligamentarnega kompleksa in protruzijo diska L5-S1. Po opravljeni vstavitvi pedikularnih vijakov L4, L5 in S1 ter obojestranski razbremenitvi živčnih korenin, je bila izvedena dokončna fiksacija in zatrditev segmenta L5-S1 z medvretenčnima vsadkoma, vstavljenima z zadnje strani. Operativni poseg in pooperativna rehabilitacija sta potekala brez zapletov in po šestih mesecih je gospod brez težav opravljal predpoškodbene aktivnosti.
Keywords: poškodbena spondilolisteza, fiksacija s pedikularnimi vijaki, ligamentarna poškodba, medvretenčna košarica, spondilodeza