Digital transformation of healthcare through the prism of trends, challenges and principles: Digitalna preobrazba zdravstva skozi prizmo trendov, izzivov in načel - Turkanović, Muhamed (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Z vidika teoretične raziskovalne metode predstavljamo kompleksno tematiko digitalizacije zdravstva. Članek začnemo z elaboracijo ključnih besed, povezanih z digitalizacijo, in nadaljujemo s pregledom načel, trendov in izzivov. Prispevek je omejen le na procese digitalne preobrazbe in tako izključuje vpogled v teme, povezane s tehnologijo, kot so nanomedicina, bioinženiring itd. Ob predstavitvi trendov poskušamo poudariti ključne nove tehnologije, ki se trenutno uporabljajo za podporo prizadevanjem za digitalizacijo zdravstva. Zaključimo s poudarkom na najpomembnejših pobudah (s poudarkom na EU), ki so in bodo v prihodnje zelo pomembne za področje zdravstva.
Keywords: digitalizacija, digitalna preobrazba, digitalno zdravje, elektronski zdravstveni zapis, podatkovni prostori, umetna inteligenca