15 let od podelitve prvih 'Dekanovih nagrad' za znanstvenoraziskovalno delo študentov na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Leta 2007 je vodstvo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru (MF UM) na predlog prodekanje za raziskovalno delo sklenilo, da je treba spodbujati znanstvenoraziskovalno delo študentov, in uvedlo 'Dekanove nagrade' za najboljše študente na področju raziskovalnega dela na MF UM. S tem smo želeli, da študentje pridobijo izkušnje na področju raziskovanja, hkrati pa možnosti za vrednotenje raziskovalnega dela v času študija. Tako so študentje pridobili možnost, da kandidirajo s svojo raziskovalno nalogo za Perlachovo nagrado UM, ki se podeljuje za najboljše raziskovalne naloge študentom na UM vsako leto na različnih področjih študija.Prve 'Dekanove nagrade' so bile podeljene pred 15 leti, in sicer 1. decembra 2008 na dan MF UM. Od takrat se nagrade podeljujejo vsako leto. Od leta 2010 se poleg teh nagrad podeljujejo še 'Dekanova priznanja' za vsa raziskovalna dela, ki so pokazala visoko kakovost, a se za nagrade niso uvrstila v najožji izbor. Nagrade in priznanja slovesno podeli vsako leto dekan in prodekan za raziskovalno dejavnost MF UM ob dnevu fakultete. Ob podelitvi nagrad se predstavi življenjepis nagrajenca in raziskovalno delo.