Case report: Endodontic treatment of a permanent maxillary first molar with three roots and six root canals : Opis primera: Endodontsko zdravljenje prvega zgornjega stalnega kočnika s tremi koreninami in šestimi koreninskimi kanali - Novak, Marko; Štamfelj, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Namen prispevka je predstaviti diagnostiko in zdravljenje prvega zgornjega stalnega kočnika (PZSK) z nenavadno zapleteno morfologijo kanalskega sistema.Poročilo o primeru: V primeru predstavljamo 30-letnega pacienta, ki je bil v specialistično ambulanto napoten zaradi nadaljevanja endodontskega zdravljenja levega PZSK. Zobozdravniku ni uspelo vzpostaviti prehodnosti kanalov v meziobukalni in distobukalni korenini. Na rentgenskem posnetku so bile vidne tri skoraj ravne korenine s periapikalnimi radiolucencami, značilnimi za periapikalni parodontitis. Med pregledom dna pulpine komore z zobozdravniškim mikroskopom smo ugotovili šest vhodov v koreninske kanale – tri v meziobukalni, dva v distobukalni in enega v palatinalni korenini. Z elektronskim določevalnikom apikalne odprtine in K-iglami nismo ugotovili medsebojnega združevanja multiplih kanalov. Med endodontskim zdravljenjem smo koreninske kanale razširili in očistili z reciprocirajočimi nikelj-titanovimi instrumenti ter zapolnili z gutaperčnimi poeni in biokeramično polnilno pasto. Po dveh letih je pacient na ponovnem pregledu bil brez simptomov ter brez kliničnih in rentgenskih znakov prisotnosti vnetja ob zdravljenem zobu.Zaključek: Povečava in ustrezna osvetlitev omogočata natančen pregled dna pulpine komore, kar je ključnega pomena pri obravnavi zob z zapleteno morfologijo kanalskega sistema. Med endodontskim zdravljenjem je treba upoštevati, da ima v nekaterih primerih PZSK več kot štiri koreninske kanale.
Keywords: anatomija zob, morfologija koreninskih kanalov, zobozdravniški mikroskop, strojni endodontski instrumenti