Child and adolescent mental health services during the COVID-19 epidemic in Slovenia: Comparison with other European countries : Delovanje služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov v času epidemije COVID-19 v Sloveniji: primerjava z drugimi evropskimi državami - Gregorič Kumperščak, Hojka; Podlesnik Peršak, Ivan (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Ugotoviti vpliv epidemije COVID-19 na delovanje služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov (SDZOM) v prvem in drugem valu epidemije.Metode: V raziskavo smo povabili člane Združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo (n = 66). Raziskava je bila sestavljena iz dveh delno strukturiranih anketnih vprašalnikov. V raziskavi smo preučevali klinične in organizacijske težave SZDOM v prvem in drugem valu epidemije COVID-19 in hkrati primerjali s podobno raziskavo v drugih evropskih državah.Rezultati: Osemnajst članov je izpolnilo prvi in sedem drugi vprašalnik. Pri prvem valu epidemije je 33 % članov poročalo o premestitvi svojih kolegov na oddelke COVID-19, pri drugem pa celo 43 % članov. Delovanje SZDOM je bilo pri prvem valu bolj okrnjeno zaradi javnozdravstvenih ukrepov. Pri prvem valu epidemije je polovica vprašanih opažala predvsem porast anksioznih motenj, pri drugem pa vse duševne motnje.Zaključek: Skrb vzbujajoča ugotovitev študije je bila okrnjena dostopnost do storitve SZDOM zaradi javnozdravstvenih ukrepov predvsem v prvem valu. Vendar je bila dostopnost v Sloveniji manj okrnjena kot drugod po Evropi. SZDOM v Sloveniji so zagotovili boljšo varnost zaposlenih pred okužbo COVID-19 glede na druge evropske države. Zaposleni v SDZOM v Sloveniji so bili večkrat premeščeni na oddelke COVID-19 kot njihovi kolegi v drugih evropskih državah, čeprav so se spoprijemali s porastom otrok in mladostnikov z duševnimi motnjami.
Keywords: COVID-19, otroci, mladostniki, psihiatrija, duševno zdravje, duševne motnje