Comparison of the expanded disability status scale and the functional independence measure in patients with multiple sclerosis: Primerjava uporabe razširjene lestvice stopnje zmanjšane zmožnosti (EDSS) in lestvice funkcionalne neodvisnosti (FIM) pri bolnikih z multiplo sklerozo - Čelan , Nastasja; Čelan , Dušan; Jesenšek Papež , Breda (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Teoretična izhodišča: Za objektivno oceno bolnikov z multiplo sklerozo, spremljanje njihovega stanja in poteka rehabilitacije potrebujemo ocenjevalne lestvice. Najpogosteje uporabljena lestvica pri bolnikih z multiplo sklerozo je EDSS, s katero pridobimo informacije o nevroloških okvarah. Glavna pomanjkljivost lestvice je, da je preveč osredotočena na zmožnost hoje in da ni dovolj občutljiva za spremljanje sprememb bolnika v času. FIM je najširše uporabljana lestvica v rehabilitaciji. Ocenjuje motorične in kognitivne sposobnosti bolnika pri opravljanju vsakodnevnih opravil. V raziskavi smo se osredotočili na primerjavo EDSS in FIM. Želeli smo ugotoviti uporabnost FIM pri bolnikih z multiplo sklerozo.Metoda: Izvedli smo presečno raziskavo bolnikov z multiplo sklerozo, v kateri je sodelovalo 38 bolnikov. Delo je potekalo na način pogovora z bolnikom in s pregledom medicinske dokumentacije, kjer smo pridobili oceno EDSS. Bolnika smo nato ocenili z lestvico FIM. Pridobljene podatke smo statistično obdelali s programom IBM SPSS 25 ter jih grafično in tabelarno prikazali s pomočjo programa Microsoft Excel. Rezultati: Statistična analiza je pokazala močno negativno korelacijo med EDSS in FIM (r = –0,731). Motorični del lestvice FIM je v visoki negativni korelaciji z EDSS (r = –0,732), kognitivni del pa v nizki negativni korelaciji (r = –0,262). Spol in trajanje bolezni na oceno FIM nista pomembno vplivala; starost je pokazala srednje močno negativno korelacijo (r =–0,396). Zaključek: Ugotovili smo, da je FIM uporabna lestvica za rutinsko ocenjevanje bolnikov z multiplo sklerozo in jo posledično predlagamo v kliničnem okolju.
Keywords: multipla skleroza, FIM, EDSS, ocenjevanje, rehabilitacija