Management of pediatric burn injuries in a tertiary center in North-East Slovenia: Obravnava otroških opeklin v terciarnem centru v SV Sloveniji - Dukić Vuković, Tanja; Gregorič, Minja (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Opekline so hude poškodbe, ki povzročajo trajne funkcionalne, estetske in psihosocialne posledice. Namen študije je bil raziskati incidenco opeklin pri otrocih, ki potrebujejo hospitalizacijo, načine in uspeh zdravljenja.Metode: V retrospektivno opazovalno študijo smo vključili 28 otrok z opeklinami (19 dečkov in 9 deklic) v obdobju od leta 2014 do 2018. Spremljali smo incidenco opeklin, načine in rezultate zdravljenja. V študijo so bili vključeni otroci, ki so bili zdravljeni na Enoti za intenzivno nego in terapijo Klinike za pediatrijo ter na Oddelku za plastično in rekonstruktivno kirurgijo Klinike za kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.Rezultati: Z analizo smo potrdili, da so oparine (68 %) najpogostejši vzrok za opekline pri otrocih. Najpogosteje so bili prizadeti otroci, mlajši od 5 let (75 %). Povprečen odstotek opečene celotne površine telesa je pri nas znašal 9 %. Kirurško zdravljenje je potrebovalo 89 % otrok. Hospitalizacija je v povprečju trajala 14,6 dneva, popolna zacelitev pa je pri 72 % otrok bila v 4 tednih.Zaključek: Raziskava je pokazala, da je za opekline, ki potrebujejo hospitalizacijo, najbolj ranljiva skupina otrok med 1. in 2. letom starosti, najpogostejše pa so oparine. Iz tega izhaja, da je za zmanjševanje teh poškodb bistvena preventiva, natančneje izobraževanje staršev najmlajših otrok. Tako bi se incidenca opeklin pri otrocih lahko še zmanjšala.
Keywords: opekline, tekočine, zdravljenje, kirurgija