Modern technologies enable treatment planning and the fabrication of clear aligners for the correction of misaligned teeth: Sodobne tehnologije omogočajo načrtovanje in izdelavo opornic za zdravljenje položajnih nepravilnosti zob - Fekonja, Anita; Rošer, Nejc; Drstvenšek, Igor (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Namen prispevka je predstaviti možnost poravnave zob z estetskimi prozornimi opornicami, ki jo omogoča tehnologija, v celoti izvedena v Sloveniji.Poročilo o primeru: 34-letni pacient je obiskal specialistično ambulanto zaradi nepravilnega položaja zob v spodnji čeljustnici. Cilj zdravljenja je bil poravnati zobe v spodnjem zobnem loku z uporabo prozornih opornic, izdelanih v Sloveniji. Postopek smo začeli s kakovostnim odtisom za delovni model. Delovni model smo skenirali in tako v računalniku ustvarili 3D različico pacientovih zobnih lokov in griza. S pomočjo programske opreme smo izdelali 3D navidezni model in na njem zobe premaknili v želen (optimalen) položaj, ki naj bi ga dosegli z opornicami. Opornice smo izdelali iz termoplastičnega materiala (poliuretan) s termo-formiranjem, in sicer s pomočjo modela, izdelanega z laserskim sintranjem. Pacient je prejel navodila o 22-urni dnevni nošnji, vsako opornico zamenja po 2 tednih. Obravnava je trajala 6 mesecev. Ob koncu zdravljenja je bil nameščen fiksni retencijski lok za stabilizacijo in preprečitev recidiva. Pacient je z rezultatom bil zelo zadovoljen. Dve leti po zaključenem zdravljenju stanje ostaja nespremenjeno in stabilno.Zaključek: Zdravljenje s prozornimi opornicami je v primerjavi s klasičnimi fiksnimi aparati snemljiva tehnika, ki zagotavlja boljšo estetiko, večje udobje, omogoča boljše vzdrževanje higiene.
Keywords: prozorne opornice, poravnava zob, digitalizacija, dodajalna tehnologija