Systemic risk factors in patients younger than 50 years with retinal vein occlusionsl: Sistemski dejavniki tveganja pri bolnikih mlajših, od 50 let, z zaporo mrežnične vene - Kuhta, Katja; Petelin, Katarina; Masten, Matejka; Košič Knez, Nina; Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Predstaviti dejavnike tveganja pri bolnikih, mlajših od 50 let, z zaporo mrežnične vene (RVO).Metode: Opravljena je bila retrospektivna analiza medicinske dokumentacije bolnikov z zaporo mrežnične vene od januarja 2015 do decembra 2020. Bolniki so bili mlajši od 50 let. Preučili smo podatke o sistemskih in očesnih obolenjih, zdravilih, trombofiliji ali hiperviskoznem sindromu in vaskulitisih. Vsi bolniki so imeli opravljen očesni in sistemski pregled, vključno z določitvijo testov trombofilije.Rezultati: V raziskavo je bilo zajetih 20 bolnikov (22 oči), od tega je bilo 15 moških (71 %) in 6 žensk (29 %). Povprečna starost bolnikov je bila 42 let. Pri 12 očeh (60 %) je bila ugotovljena zapora centralne mrežnične vene (CRVO), pri 10 očeh (40 %) pa zapora veje mrežnične vene (BRVO). Dva bolnika sta imela obojestransko BRVO. Arterijska hipertenzija je bila ugotovljena pri 8 bolnikih (38 %), sladkorna bolezen pri 2 bolnikih (9,5 %) in dislipidemija pri 11 bolnikih (52 %). Pri eni bolnici (5 %) je bila ugotovljena mutacija faktorja V Leiden. Pri 2 bolnikih z RVO sta bili diagnosticirani Behcetova (5 %) in Ealesova bolezen (5 %). 2 bolnika (10 %) sta imela pridružen pigmentni glavkom. Več dejavnikov tveganja je bilo prisotnih pri 10 bolnikih (48 %), medtem ko 4 bolniki niso imeli dejavnika tveganja (19 %).Zaključek: Najpogostejši dejavnik tveganja v naši raziskavi je bila dislipidemija.  Trombofilija je bila ugotovljena le pri eni bolnici s CRVO. Pri mlajših bolnikih z RVO je pomembno pozorno preučiti dejavnike tveganja.
Keywords: zapora mrežnične vene, dejavnik tveganja, dislipidemija, trombofilija