The first successful endoscopic atraumatic coronary artery bypass graft for coronary artery disease in Slovenia: Prva uspešna endoskopska kirurška revaskularizacija miokarda pri ishemični bolezni srca v Sloveniji - Djordjević, Anže; Robič, Boris; Jurič, Peter; Petrovič, Rene; Železnik, Jernej; Antonič, Miha (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Mediana sternotomija je dejavnik, ki močno vpliva na obolevnost in umrljivost po operacijah na odprtem srcu. Glavne prednosti minimalno invazivnega pristopa so krajša hospitalizacija, manj transfuzij, manj postoperativne bolečine in boljši kozmetični izgled. Kiurška tehnika je tehnično zahtevna, zato je primerna za omejeno populacijo bolnikov.Prikaz primera: 42–letni bolnik s stenozo proksimalne LAD je bil sprejet na Oddelek za kardiokirurgijo UKC Maribor za kirurško zdravljenje. Levo notranjo prsno arterijo (LIMA) smo odvzeli endoskopsko, anastomozo LIMA–LAD smo napravili skozi levo mini–torakotomijo. Postoperativni potek je potekal brez posebnosti, bolnik je bil odpuščen peti postoperativni dan.Zaključek: Prispevek predstavlja pristop k minimalno invazivni kirurški revaskularizaciji miokarda z endoskopskim odvzemom notranje prsne arterije in našitjem anastomoze LIMA–LAD skozi levo mini torakotomijo z uporabo mehkotkivnega razpirala.
Keywords: srčna kirurgija, zunajtelesni obtok, srčni obvodi, minimalno invazivna kirurgija