Argon laser stapedotomy: Stapedotomija z argonskim laserjem - Nahtigal, Maja; Rebol, Janez (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Stapedotomija z argonskim laserjemNamen: Namen raziskave je bil predstaviti rezultate operacij otoskleroze z argonskim laserjem.Metode: V zadnjem letu in pol je bila stapedotomija z argonskim laserjem izvedena pri 47 bolnikih. Pri vseh je bil poseg izveden v splošni anesteziji s transkanalnim pristopom, preoperativno in pooperativno je bil narejen tudi audiogram. Po operaciji smo izračunali spremembo kostnega prevajanja, kostno-zračne razlike in povprečno pooperativno kostno-zračno razliko.Rezultati: Povprečno pooperativno izboljšanje kostnega prevajanja je znašalo 4,4 dB, povprečno izboljšanje kostno-zračne razlike 22,3 dB, povprečna pooperativna kostno-zračna razlika pa je znašala 9,6 dB.Zaključek: Stapedotomija z argonskim laserjem je varna operacija, ki omogoča t.i. operiranje brez dotika struktur. Pooperativni rezultati sluha so zadovoljivi in stabilni, bolniki pa imajo pooperativno malo stranskih pojavov v smislu nestabilnosti in slabosti.
Keywords: otoskleroza; stapedotomija; argonski laser