Pulse pressure in patients with arterial hypertension in Slovenia: Pulzni tlak pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo v Sloveniji - Pal, Marjetka; Pajntar, Marjan; Leskošek, Brane; Drinovec, Jože; Ferk, Polonca (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Pulzni tlak pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo v SlovenijiNamen: Namen naše študije je bil določiti porazdelitev pulznega tlaka (PP), sistoličnega (SBP) in diastoličnega (DBP) krvnega tlaka v odvisnosti od spola in starosti ter ugotoviti odnos med PP, SBP in DBP. Analizirali smo podatke za 19972 bolnikov z arterijsko hipertenzijo v Sloveniji.Metode: Podatke o meritvah arterijskega krvnega tlaka (SBP, DBP) na nadlahti smo pridobili pri več kot 360 družinskih zdravnikih iz zdravstvenih kartotek bolnikov. Večino podatkov smo zbrali v obdobju 2002-2006.Rezultati: Povprečen PP je bil (71,2 ± 16,9) mmHg, povprečen SBP (172,8 ± 18,1) mmHg in povprečen DBP (101,6 ± 10,4) mmHg. Analiza z linearno regresijo je pokazala statistično značilno povezavo PP tako s starostjo (p < 0,001) kot tudi s spolom (p < 0,001). Pulzni tlak je naraščal s starostjo, pri moških in ženskah podobno. Ženske so imele statistično značilno višji PP (p < 0,001) kot moški v starostnem obdobju 35-65 let, razlika pa je bila manj izrazita po 80. letu starosti. Pulzni tlak je v črki U podobnem odnosu z DBP ter v skoraj linearnem odnosu s SBP.Zaključek: Rezultati naše študije kažejo, da je PP pri slovenskih bolnikih z arterijsko hipertenzijo odvisen tako od spola kot od starosti bolnika, na osnovi česar želimo spomniti na pomen upoštevanja PP pri načrtovanju antihipertenzivnega zdravljenja.
Keywords: pulzni tlak; arterijska hipertenzija; epidemiologija; Slovenija