Comparison of microvessel density and PSA level in prostatic adenocarcinoma of Gleason score 6 and 7: Primerjava gostote malih žil in vrednosti PSA pri adenokarcinomih prostate z oceno 6 in 7 po Gleasonu - Dariš, Barbara; Munda, Miha; Hajdinjak, Tine; Kavalar, Rajko; Štiblar-Martinčič, Draga (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Primerjava gostote malih žil in vrednosti PSA pri adenokarcinomih prostate z oceno 6 in 7 po GleasonuNamen: Želeli smo ugotoviti, ali se bolniki z adenokarcinomom prostate z oceno 6 in 7 po Gleasonu razlikujejo v gostoti malih žil v tumorjih in vrednostih prostatičnega specifičneg aantigena (PSA).Metode: V raziskavo je bilo vključenih 26 bolnikov z adenokarcinomom prostate, ki smo jih razdelili v dve skupini glede na oceno po Gleasonu (GS). V prvi skupini je bilo 13 bolnikov z GS 6 in v drugi 13 bolnikov z GS 7. S protitelesi za endoglin smo raziskali ožiljenost znotraj tumorja. Endoglin je specifičen označevalec za novo nastale žile v in okrog tumorskega tkiva, ne pa za žile v netumorskem tkivu. Na vsakem histološkem preparatu smo določiliobmočja največje gostote malih žil in analyle- te prešteli pri 400-kratni povečavi (površina 0,19 mm2).Rezultati: Skupina vzorcev z GS 6 je imela manjšo gostoto žil v vidnem polju (19,9 vs. 25,6; P = 0,05) in manjšo gostoto žil, preračunano na mm2 tumorskega tkiva (89,7 vs. 117,7; P = 0,05) v primerjavi s skupino vzorcev z GS 7. Skupini se nista razlikovali glede na vrednost PSA (5,7 vs. 10,2 ng/mL; P = 0,10). Gostota malih žil v tumorjih ni bila povezana z vrednostjo PSA (r = 0,20; P = 0,30). Bolniki z GS 6 so bili mlajši od bolnikov z GS 7 (61,2 vs. 66,2 let; P = 0,01).Zaključek: Predhodni rezultati raziskave kažejo na verjetnost, da se adenokarcinomi prostate z oceno 6 in 7 po Gleasonu razlikujejo v neovaskularizaciji, ne pa tudi v vrednostih PSA, kar nameravamo potrditi s prihodnjo študijo večjega števila primerov.