Predicting short-term (30-day) mortality in patients with ischemic stroke using the baseline score of the National Institutes of Health Stroke Scale: Lestvica NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) in kratkoročna (30-dnevna) umrljivost bolnikov z ishemično možgansko kapjo - Hojs Fabjan, Tanja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Lestvica NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) in kratkoročna (30-dnevna) umrljivost bolnikov z ishemično možgansko kapjoNamen: Lestvica NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) je bila razvita predvsem za napoved izhoda po možganski kapi. Cilj naše raziskave je bil ugotoviti uporabnost te lestvice za napoved kratkoročne (30-dnevne) umrljivosti pri bolnikih z ishemično možgansko kapjo.Metode: V raziskavo so bili vključeni vsi bolniki (n=402; 216 moških in 186 žensk), ki so bili v obdobju enega leta hospitalizirani zaradi akutne ishemične možganske kapi. Podatke o prisotnosti sladkorne bolezni in kajenju smo pridobili z vprašalnikom. Pri sprejemu so imeli vsi bolniki izmerjen sistolični in diastolični krvni tlak. Izračunali smo indeks telesne mase. Laboratorijske preiskave so bile opravljene vimpairprvih 24. urah. Ocena nevrološkega stanja ob sprejemu je bila opravljena z lestvico NIHSS. Bolnike smo nato sledili 30 dni.Rezultati: Povprečna starost v raziskavo vključenih bolnikov je bila 70,89 let (od 36 do 96 let). Ženske so bile starejše od moških (P
Keywords: ishemična možganska kap; NIHSS; kratkoročni izhod