Usefulness of follicular fluid estradiol and progesterone concentration measurement in predicting outcome of IVF/ICSI natural cycles. : Uporabnost merjenja koncentracije estradiola in progesterona v folikularni tekočini pri napovedovanju izida IVF/ICSI postopka v naravnem ciklusu - Gavrić Lovrec, Vida; Vlaisavljević, Veljko; Kovačič, Borut; Gorenjak, Maksimiljan; Reljič, Milan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Uporabnost merjenja koncentracije estradiola in progesterona v folikularni tekočini pri napovedovanju izida IVF/ICSI postopka v naravnem ciklusuNamen: Namen raziskave je bil ugotoviti ali lahko na osnovi koncentracije estradiola (E2) in progesterona (P) ter njunega razmerja v folikularni tekočini predvidimo izhod IVF/ICSI postopkov v naravnih ciklusih.Metode: V raziskavo smo vključili 91 žensk, pri katerih smo naredili 150 postopkov IVF/ICSI (78 IVF in 72 ICSI) v naravnem ciklusu. Folikularno tekočino smo zbrali pri aspiraciji foliklov. S t-testom testom smo primerjali koncentracije E2 in P v folikularni tekočini (FT) in njuno razmerje (FT P/FT E2) med ciklusi z uspešno (z jajčno celico) in ciklusi z neuspešno (brez jajčne celice) aspiracijo foliklov, med ciklusi z oploditvijo in ciklusi brez oploditve jajčne celice in med ciklusi z zanositvijo in ciklusi brez zanositve.Rezultati: Jajčno celico smo dobili v 123 (86,7 %) ciklusih, do oploditve je prišlo v 84 (68,3 %) in zanositve v 21 ciklusih (delež zanosite na ciklus 14,0 %). Povprečna koncentracija E2 v FT je bila 3530 ± 1339 nmol/L, povprečna koncentracija P v FT 20649 ± 9489 nmol/L in povprečna vrednost razmerja FT P/FT E2 7,18 ± 6,42. Povprečne vrednost E2 , P in njunega razmerja v FT se niso statistično pomembno razlikovale med ciklusi z uspešno in neuspešno aspiracijo jajčnih foliklov, med ciklusi z in brez oploditve jajčne celice in med ciklusi z in brez zanositve.Zaključek: Na osnovi vrednosti E2 in P v folikularni tekočini ne moremo predvideti uspešnost postopkov IVF/ICSI v naravnem ciklusu
Keywords: folikularna tekočina; naravni ciklus; estradiol; progesteron,; IVF/ICSI; izhod