Role of synbiotics in reducing postoperative infections in patients with hip fracture: pilot study: Vloga sinbiotikov v zmanjšanju okužb po operacijah zloma v predelu kolčnega sklepa: pilotska študija - Pevec, Teodor (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Vloga sinbiotikov v zmanjšanju okužb po operacijah zloma v predelu kolčnega sklepa: pilotska študijaNamen: Število bolnikov z zlomom v predelu kolčnega sklepa narašča skupaj s staranjem prebivalstva. Okužbe, ki nastopajo po samem posegu, tako sistemske kot lokalne, pomembno vplivajo na uspeh operacije. Uporaba probiotikov dokazano zmanjšuje okužbe, zato nas zanima, ali lahko uporaba le-teh zmanjšuje okužbe tudi v skupini bolnikov po operacijah zlomov v predelu kolčnega sklepa.Metode: Opravili smo dvojno slepo randomizirano študijo pri 51 bolnikih.Ob sprejemu so dobili ali preparat SYNBIOTIK 2000 FORTE ali placebo. Opazovali smo nastanek okužb, merili vrednost C reaktivnega proteinain opazovali, kako so bolniki prenašali uživanje preparata.Rezultati: Okužbe so se pojavile prištirih bolnikih v vsaki skupini. Pri sedmih bolnikih je šlo za uroinfekt in pri enem za okužbo raneZaključek: V raziskavi nismo dokazali vpliva SYNBIOTICA 2000 FORTE na zmanjševanje okužb po operacijah zlomov v predelu kolčnega sklepa. Število bolnikov bi moralo biti večje, skupina bi morala biti manj heterogena glede na stopnjo ogroženosti bolnikov pred operacijo in na čas med poškodbo in operacijo.
Keywords: zlomi v predelu kolčnega sklepa; okužba; sinbiotik