Znanstvenoraziskovalna dejavnost Univerze v Mariboru in pogled v prihodnje / The University of Maribor’s scientific research activities and a look into the future - Klainschek, Karin Stana (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Spremenjene družbenoekonomske razmere soočajo Univerzo v Mariboru (UM) z novimi izzivi, ki se nanašajo tudi na organizacijo znanstvenoraziskovalnega dela na Univerzi. V prihodnjem obdobju bo potrebno večje povezovanje med posameznimi znanstvenoraziskovalnimi vedami in področji, z namenom doseganja znanstvene odličnosti, višje kakovosti življenja, večje gospodarske rasti regije in s tem trajnostnega razvoja. Univerzitetno okolje omogoča akademsko svobodo, pospešuje kreativno mišljenje in pomaga pri snovanju in uresničevanju novih izvirnih znanstvenih idej, ki niso vedno usmerjene k neposrednemu ustvarjanju nove dodane vrednosti izdelkov in tehnologij. Na drugi strani, zaradi vse večjih zahtev po doseganju višje gospodarske rasti, ponuja razvojno–industrijsko okolje kreativno okolje, ki pa je usmerjeno ciljno na razvoj določenega izdelka. Na poti ustvarjanja in razvoja našega okolja in višje kakovosti življenja ter v skladu z glavnimi znanstvenoraziskovalnimi in razvojnimi usmeritvami evropske skupnosti stopamo skupaj, vsak s svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi. Vloga Univerze v tem procesu je povezovalna in koordinacijska z namenom doseganja sinergijskih in trajnostnih učinkov. Vizija, poslanstvo in strategija znanstvenoraziskovalnega dela UM opredeljujejo združevanje poučevanja in raziskovanja, povezovanja različnih področij in dejavnosti ter boljšega in učinkovitejšega prenosa in souporabe znanja.