Surgical management of traumatic spondylolisthesis of the axis: Kirurško zdravljenje travmatske spondilolisteze 2. vratnega vretenca - Movrin, Igor; Četnik, Andrej (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Izbira načina zdravljenja travmatskih spondilolistez drugega vratnega vretenca (TSA) je še vedno polemično vprašanje. Za zdravljenje teh poškodb so bile uporabljene številne neoperativne in operativne metode.Poročilo o primeru: Opisan je primer 29–letne ženske, ki je obiskala urgenco po padcu na stopnicah. Tožila je predvsem o hudih bolečinah v vratu. Na nativnih RTG posnetkih in slikah računalniške tomografije (CT) je bil viden obojestranski zlom pediklov drugega vratnega vretenca z večjim premikom telesa drugega vratnega vretenca naprej. V položaju z nekoliko podloženim vratom (hiperekstenzija) ji je bila nastavljena Crutchfield skeletna trakcija s pomočjo štirih kg. Po dveh urah skeletne trakcije je rentgenogram pokazal skoraj anatomski položaj. Še isti dan je bila pri pacientki s sprednjim pristopom opravljena odstranitev med vretenčne ploščice C2/C3 in opravljena zatrditev z avtolognim kostnim transplantatom in kotno stabilno ploščico za vratno hrbtenico. V pooperativnem obdobju pri pacientki, ki je bila brez bolečin v vratu oz. drugih težav, nevroloških izpadov nismo ugotavljali. Rana je celila brez zapletov in pacientka je bila odpuščena domov 8. pooperativni dan z nameščeno Philadelphia ovratnico za obdobje 6–ih tednov.Zaključek: Glede na naše izkušnje je v primeru nestabilnih TSA odstranitev medvretenčne ploščice C2/C3 in sprednja zatrditev tega segmenta možen in varen poseg. V rokah izkušenega kirurga je možna anatomska repozicija, dobra primarna stab
Keywords: 2. vratno vretence (okretač); travmatska spondilolisteza; hangman zlom (zlom obešenca); sprednja zatrditev vratne hrbtenice