Spectral domain optical coherence tomography for detecting glaucoma: Spectral domain optična koherentna tomografija za odkrivanje glavkoma - Vrzel, Dejan; Gračner, Tomaž (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ovrednotiti diagnostično zmožnost meritev debeline mrežnice makule in debeline mrežničnih vlaken (RNFL) ob papili vidnega živca, izmerjene s spectral domain optično koherentno tomografijo (SD–OCT) za odkrivanje glavkoma. Metode: V to prospektivno klinično raziskavo je bilo vključenih 37 oči 20 bolnikov z glavkomom in 30 oči 16 zdravih posameznikov. S SD– OCT smo izmerili debelino mrežnice makule po standardnem protokolu ”Macular Cube 512x128” in debelino RNFL ob papili vidnega živca po standardnem protokolu ”Optic Disc Cube 200x200”. Z določanjem površine pod Reciever Operating Characteristics (AROC) krivuljo in senzitivnosti pri določeni specifičnosti smo ocenili diagnostično zmožnost vseh merjenih parametrov za odkrivanje glavkoma. Najboljša parametra debeline mrežnice in debeline RNFL smo primerjali med sabo. Rezultati: Med zdravimi posamezniki in bolniki z glavkomom so se pokazale signifikantne razlike pri vseh merjenih parametrih debeline RNFL ob papili vidnega živca in vseh parametrih debeline mrežnice makule, razen na področju fovee (p = 0,322). Največja AROC s senzitivnostjo pri > 90 % specifičnosti med meritvami debeline RNFL ob papili vidnega živca je bila pri povprečni debelini RNFL (AROC 0,95; senzitivnost 76 %). Največja AROC s senzitivnostjo pri > 90 % specifičnosti med meritvami debeline mrežnice makule je bila pri debelini spodnjega notranjega področja (AROC 0,90; senzitivnost 78 %). Med AROC teh dveh parametrov ni bilo statistično pomembne razlike (p = 0,208).Zaključek: Pri ločevanju glavkomskih bolnikov in zdravih posameznikov s SD–OCT imajo parametri meritev debeline mrežnice makule primerljivo diagnostično vrednost s parametri meritev debeline RNFL ob papili vidnega živca.
Keywords: spectral domain optična koherentna tomografija; debelina plasti mrežničnih živčnih vlaken; debelina makule mrežnice; odkrivanje glavkoma