Giant symptomatic hydatid cyst requiring pneumonectomy: Pneumonektomija zaradi velike simptomatske hidatidne ciste - Crnjac, Anton; Hojski, Aljaž; Greif, Boris; Petek, Tadej; Vidovič, Damjan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Prispevek prikazuje diagnostično obravnavo, zdravljenje in nekatere zaplete zdravljenja bolnikov s hidatidno boleznijo pljuč. Cilj operativnega zdravljenja je odstranitev ciste in ohranitev zdravega pljučnega parenhima. V primeru preraščanja pljučne arterije, ki je sicer redko, pa je včasih potrebna odstranitev pljučnega krila, kar je povezano z možnostjo težkih pooperativnih zapletov.Poročilo o primeru: Prikazan je primer 27 letne bolnice, pri kateri je bila zaradi preraščanja pljučne arterije s hidatidno cisto potrebna odstranitev levega pljučnega krila. Po operaciji je prišlo do razvoja akutnega respiratornega distres sindroma (ARDS) preostalega desnega pljučnega krila. Potrebna je bila zunajtelesna membranska oksigenacija (ECMO). Kljub resnemu zapletu obsežne kirurške resekcije je bolnica po štirih tednih brez večjih težav zapustila bolnišnico.Zaključek: Pri velikih hidatidnih cistah pljuč je kljub velikosti v večini primerov možna operacija z ohranitvijo pljučnega tkiva in dodatna terapija z Albendazolom. Odstranitev pljučnega krila zaradi preraščanja pljučne arterije pa lahko bistveno poslabša pooperativni potek zdravljenja. Pri planiranju operativnega posega je bistven natančen slikovni prikaz struktur pljučnega hilusa.
Keywords: hidatidna cista; Albendazol; radiološka diagnostika; kirurško zdravljenje; perioperativni zapleti