Biocompatibility of supercritical carbon dioxide processed poly(lactide-co-glycolide) and poly(ε-caprolactone) assessed with primary human osteoblasts: Biokompatibilnost z metodo superkritičnega ogljikovega dioksida procesiranih poli(laktid-ko-glikolida) in poli(ε-kaprolaktona) na primarnih človeških osteoblastih - Dariš, Barbara; Ferk, Polonca; Markočič, Elena; Knez, Željko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V študiji smo preverjali biokompatibilnost poli(laktid- -ko-glikolid) (PLGA) in poli(ε- kaprolakton) (PCL) na primarnih človeških osteoblastih (HOB).Metode: Za preizkušanje proliferacijske aktivnosti celic smo uporabili test WST-8 (Water-soluble Tetrazolium salts). Stopnjo diferenciacije HOB smo ocenjevali s testom aktivnosti alkalne fosfataze.Rezultati: Proliferacijska aktivnost HOB je bila na penah PLGA in PCL zmanjšana v primerjavi s PLGA in PCL, na konstruktih pen PLGA in PCL s hidroksiapatitom (HA) pa zvečana glede na proliferacijsko aktivnost celic na penah PLGA in PCL.Zaključek: Aktivnost alkalne fosfataze na PLGA, PCL in peni PCL se ni razlikovala od kontrole. Na konstruktih pen PCL s HA je bila aktivnost alkalne fosfataze manjša v primerjavi s kontrolo, medtem ko se na peni PLGA in konstruktih pen PLGA s HA aktivnost alkalne fosfataze ni izrazila.
Keywords: Biokompatibilnost; penjenje s superkritičnim ogljikovim dioksidom; poli(laktid-ko-glikolid); poli(ε-kaprolakton),; primarni človeški osteoblasti