Cervical spine fractures in ankylosing spondylitis: a case report and literature review: Zlomi vratne hrbtenice pri ankilozantnem spondilitisu: prikaz primera in pregled literature - Kunej, Tomi; Movrin, Igor (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Zlomi vratne hrbtenice pri pacientih z ankilozantnim spondilitisom so pogost vzrok obolevnosti in smrtnosti v tej redki populaciji. Ponavadi nastanejo kot posledica delovanje manjše sile, vendar so večinoma nestabilni, zato jih večinoma zdravimo operativno.Poročilo o primeru: Optimalen način zdravljenja je še vedno stvar razprave, vendar verjamemo, da lahko najboljše rezultate dosežemo z uporabo 360° osteosinteze. Predstavljamo pregled literature in primer 48–letnega bolnika z izoliranim zlomom C6, ki je bil zdravljen s 360° osteosintezo z ugodnim izidom zdravljenja.Zaključek: Zlomi vratne hrbtenice pri ankilozantnem spondilitisu naj bodo zdravljeni s 360° osteosintezo, saj lahko s to metodo dosežemo najboljše rezultate zdravljenja.
Keywords: Ankilozantni spondilitis; vratna hrbtenica; zlom