Beliefs and viewpoints of family medicine physicians on approaches to identify and treat medically unexplained symptoms: Prepričanja in stališča zdravnikov družinske medicine o pristopih k prepoznavanju in zdravljenju medicinsko nepojasnjenih stanj - Ivetić, Vojislav; Poplas Susič, Tonka; Pašić, Klemen; Selič, Polona (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen prispevka je na podlagi analize mnenj identificirati prepričanja in stališča zdravnikov družinske medicine (ZDM) o pristopih k prepoznavanju in zdravljenju medicinsko nepojasnjenih stanj (MNS).Metode: Uporabljene so bile kvalitativne in kvantitativne metode raziskovanja; namenski vzorec za izvedbo je predstavljalo pet fokusnih skupin (Maribor in Ljubljana) v obdobju od julija do septembra 2011. Ugotovitve so bile kot vprašanja uporabljene v kvantitativnem delu raziskave s slučajnostnim vzorčenjem (N = 90), povabljeni pa so bili ZDM iz celotne Slovenije (januar – marec 2012). Za analizo kvalitativnega materiala in proces kodiranja smo uporabili računalniško orodje ATLAS.ti 7, kvantitativne podatke smo statistično obdelali s statističnim programskim paketom SPSS 21.0.Rezultati: V procesu kodiranja smo oblikovali 64 kod in jih razvrstili v osem kategorij. V kvantitativnem delu se je odzvalo 63 (70 %) povabljenih ZDM, ki so poudarili preprečevanje in zdravljenje bolnikov z MNS (84,1 %; n = 53), pomen dobre komunikacije z bolnikom v 77,8 % (n = 49), medtem ko je bilo 93,7 % (n = 59) ZDM mnenja, da jih bolniki z MNS izčrpajo, utrudijo in frustrirajo. Kot potencialne vzroke za MNS so ZDM opisali težave v bolnikovi interakciji z okolico (100 % , n = 63), pretekle in sedanje stresne dogodke (96,8 %, n = 61) ter skrite psihiatrične bolezni (68,3 %, n = 43). Kvaliteto obravnave bolnikov z MNS bi v največji meri izboljšalo izobraževanje s področja osnovnih psihoterapevtskih tehnik in na temo pristopa k težavnemu bolniku (95,2 %, n = 60) ter s področja veščin komuniciranja (95,2 %, n = 60).Zaključek: Ugotovili smo, da slovenski ZDM namenjajo velik poudarek preprečevanju in zdravljenju bolnikov z MNS, hkrati pa jih ti bolniki izčrpajo, utrudijo in frustrirajo.
Keywords: medicinsko nepojasnjena stanja; stres; družinska medicina; odnos zdravnik – bolnik; somatizacija