The predictive and prognostic value of CA 125 in endometrial cancer: Napovedna in prognostična vrednost CA 125 pri raku endometrija - Arko, Darja; Tašner, Tanja; Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Rak endometrija je najpogostejši maligni tumor ženskega genitalnega trakta. Prizadene predvsem starejše ženske, glavni simptom predstavlja krvavitev po menopavzi. Rak endometrija lahko razdelimo v dve histološki skupini – tip I in tip II. Diagnozo potrdimo s histološkim pregledom vzorca endometrija. Zdravljenje raka endometrija zajema kirurško zdravljenje (histerektomijo z adneksektomijo in odstranitvijo pelvičnih in paraaortnih bezgavk) v kombinaciji z obsevanjem, kemoterapijo in hormonsko terapijo. Predoperativne serumske koncentracije tumorskega označevalca CA 125 pri bolnicah z rakom endometrija so povezane z globino invazije v miometrij, zasevki v bezgavkah, pozitivno citologijo peritonealnega izpirka ter limfovaskularno invazijo in lahko pomagajo pri odločitvi o obsežnosti operativnega posega. Hkrati predoperativne vrednosti CA 125 predstavljajo dober prognostični kazalnik, med tem ko imajo pooperativne vrednosti vlogo pri odkrivanju zgodnjih ponovitev bolezni. Vendar povišani nivoji serumskega CA 125 niso povezani le z rakom endometrija, pač pa tudi s številnimi benignimi in malignimi stanji (rak jajčnika). Pri obravnavi bolnic z rakom endometrija lahko uporabimo tudi druge tumorske označevalce – CA 15–3, CA 19–9 in novi obetajoč tumorski označevalec HE4.
Keywords: CA 125; tumorski označevalec; rak endometrija