Large retroperitoneal mass in a 56-year old female: Velika retroperitonealna masa pri 56-letni ženski - Arslani, Nuhi (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ciste Müllerjevega voda so redke kongenitalne napake regresije Müllerjevega sistema, ki se običajno nahajajo v medenici. Njihova prisotnost v retroperitoneju je zelo redka. Incidenca retroperitonealnih cist raznolike morfologije in etiologije je približno 1 na 100 000 odraslih bolnikov. Razvrstimo jih lahko v limfne ciste, mezotelne, enteralne in urogenitalne ciste. Urogenitalne ciste so nadalje razvrščene v pronefrične, mezonefrične, metanefrične in Müllerične tipe. Pri obeh spolih je najpogostejše mesto za Müllerjeve ciste medenica, pri moških večinoma v bližini prostatičnega utrikla in modih. Pri ženskah jih lahko pogosto zamenjujemo s primarnimi cistami jajčnikov in jajcevodov.Poročilo o primeru: V tem poročilu predstavljamo primer benigne retroperitonealne ciste Müllerjevega tipa pri 56-letni bolnici.
Keywords: Retroperitonealni prostor; kongenitalne napake; benigne ciste; ciste Müllerjevega voda