Bilateral Kienböck’s disease with bilateral negative ulnar variance: a case report: Obojestranska Kienböckova bolezen z obojestransko negativno ulnarno varianto: poročilo o primeru - Sekej, Marjan; Rupreht, Mitja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Kienböckova bolezen se navadno javlja enostransko, in sicer na dominantni roki. Obojestranska avaskularna nekroza lunatuma je izjemno redko opisano stanje, še manj pogosta pa je sočasna pojavnost z negativno ulnarno varianto – ulno minus.Poročilo o primeru: Članek opisuje bolnika, pri katerem smo z magnetno resonanco ugotovili obojestransko avaskularno nekrozo lunatuma. Prav tako je na magnetni resonanci potrjena ulna minus, ki je bila ugotovljena z RTG– slikanjem.Zaključek: Čeprav je povezava Kienböckove bolezni in negativne ulnarne variante še vedno nejasna, bi ta obojestranska sočasnost pri obravnavanem bolniku lahko prispevala k nadaljnjemu raziskovanju etiologije avaskularne nekroze lunatuma.
Keywords: obojestranska Kienböckova bolezen; avaskularna nekroza lunatuma; negativna ulnarna varianta; ulna minus