Unintentional common carotid artery cannulation during attempted internal jugular venous catheter insertion: Nenamerna kateterizacija skupne karotidne arterije pri poskusu vstavitve centralnega venskega katetra v notranjo jugularno veno - Janež, Jurij; Marksl Janež, Dragica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Vstavljanje centralnih venskih katetrov je praktično vsakodnevno delo anesteziologov in drugih zdravnikov v enotah intenzivne nege in terapije. Običajno se za centralni venski pristop uporabita desna notranja jugularna vena ali desna vena subklavija.Poročilo o primeru: V prispevku predstavljamo primer moškega srednjih let, ki mu je bilo zaradi končne ledvične odpovedi potrebno presaditi ledvico. Med pripravo na operacijo je pri poskusu uvajanja centralnega venskega katetra v desno notranjo jugularno veno prišlo do nenamerne vstavitve katetra v skupno karotidno arterijo. Zaplet je bil takoj prepoznan in ustrezno oskrbljen s strani žilnega kirurga. Bolnik je po operaciji okreval brez dodatnih zapletov.Zaključek: Velikokrat se centralni venski kateter vstavlja brez pomoči ultrazvoka, in sicer s slepo metodo po Seldingerju. Nenamerna vstavitev katetra v skupno karotidno arterijo je redek zaplet, vendar ima lahko za bolnika hude posledice, če ga ne prepoznamo pravočasno in ne ukrepamo ustrezno.
Keywords: vstavitev centralnega venskega katetra; nenamerna poškodba arterije; zapleti; vstavljanje s pomočjo ultrazvoka