Comparison of sensitivity of lung ultrasound and chest x-ray imaging for the diagnosis of community-acquired pneumonia in children: Primerjava občutljivosti ultrazvoka in rentgenskega slikanja pljuč za diagnosticiranje zunajbolnišnične pljučnice pri otrocih - Berce, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ultrazvok pljuč se šele v zadnjem času uveljavlja kot primerna metoda za diagnosticiranje zunajbolnišnične pljučnice (ZBP) pri otrocih. Ker pa uporabnost ultrazvoka pri različnih vrstah pljučnice še ni dobro raziskana, smo v naši študiji primerjali občutljivost ultrazvoka in rentgenskega slikanja pljuč za diagnosticiranje etiološko različnih vrst ZBP pri otrocih.Metode: Izvedli smo prospektivno študijo, v katero smo vključili 166 otrok, ki so bili hospitalizirani zaradi ZBP. Bolnike smo glede na izvide laboratorijskih in mikrobioloških preiskav razdelili v skupine z bakterijsko (n=80), atipično bakterijsko (n=32) in virusno (n=54) pljučnico. Pri vseh bolnikih smo ob sprejemu opravili ultrazvok pljuč in rentgensko slikanje prsnega koša.Rezultati: Z ultrazvokom pljuč smo prikazali pljučnico pri 161 (97.0%) bolnikih, z rentgenskim slikanjem prsnega koša pa pri 137 (82.5%) bolnikih, (
Keywords: ultrazvok pljuč; etiologija; otroci; zunajbolnišnična pljučnica