Higher live birth and lower pregnancy loss rates in natural compared with artificial cycle protocols for endometrial preparation of frozen blastocyst transfer: Višja stopnja živorojenosti in nižja stopnja spontanih splavov v protokolih z naravnim ciklusom za pripravo endometrija za prenos zamrznjenih blastocist v primerjavi s protokoli z umetnim ciklusom - Reljič, Milan; Mlakar, Lea; Hadžimehmedović, Azra; Kovač, Vilma (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Cilj raziskave je bila primerjava reproduktivnega izida in stopnje živorojenosti med skupinama pacientk, ki so za pripravo endometrija za postopek prenosa zamrznjenih zarodkov (FET) uporabile protokol z naravnim ciklusom (NC) ali z umetnim ciklusom (AC).Metode: Retrospektivno smo analizirali 1.317 postopkov za pripravo endometrija za FET z NC in 528 postopkov z AC. Analizirani postopki so bili opravljeni v treh letih v terciarni kliniki za postopke IVF. Primerjali smo stopnjo kliničnih spontanih splavov, zanositev in živorojenosti. Z logistično regresijo smo ustvarili modele za identifikacijo neodvisnih dejavnikov, ki so bili pomembno povezani z živorojenostjo in s kliničnimi spontanimi splavi.Rezultati: V postopkih z NC smo opazili pomembno nižjo stopnjo kliničnih spontanih splavov (13,68 % vs 27,32 %; p < 0,001), primerljivo stopnjo zanositev in pomembno višjo stopnjo živorojenosti (32,82 % vs 26,70 %; p < 0,01) v primerjavi s postopki z AC. Neodvisni napovedni dejavniki za živorojenost so bili starost ženske (OR 0,94; 95 % CI 0,91–0,98), prenos morfološko optimalnih blastocist (OR 1,72; 95 % CI 1,28–2,31) in način priprave endometrija (OR 0,63; 95 % CI 0,45–0,88). Neodvisna napovedna dejavnika za spontani splav sta bila način priprave endometrija (OR 2,26; 95 % CI 1,39–3,68) in starost ženske ob FET (OR 1,07; 95 % CI 1,02–1,13).Zaključek: Pri postopkih z NC smo opazili boljši reproduktivni izid, saj je bila stopnja živorojenosti pomembno višja in stopnja kliničnih spontanih splavov pomembno nižja v primerjavi s postopki z AC. Glede na ugodnejši izid, prijaznost do pacientk in nižjo ceno predlagamo, da je protokol z NC metoda prvega izbora za FET pri pacientkah z rednimi menstruacijami.
Keywords: prenos zamrznjenih blastocist; naravni ciklus; umetni ciklus