Laparoscopic cornual resection for interstitial pregnancy - a case report: Laparoskopska resekcija roga maternice pri intersticijski nosečnosti - klinični primer - Bizjak, Tina; Rakić, Saša (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Do ektopične nosečnosti pride, kadar se oplojena jajčna celica ugnezdi izven maternične sluznice. Raziskave kažejo na porast incidence ektopične nosečnosti, ki je ocenjena med 1,5 in 2,5 odstotka (1). Najpogosteje se v primeru ektopične nosečnosti zarodek ugnezdi v jajcevod. Izjemno redki so primeri, ko se oplojena jajčna celica ugnezdi na mestu, kjer se jajcevod in maternica združita; temu rečemo intersticijska nosečnost. Pri tej obliki ektopične nosečnosti pride pogosteje do razpoka in krvavitve, ki lahko pripeljeta do hudih posledic z umrljivostjo v 2 odstotkih (2, 3).Poročilo o primeru: V prispevku poročamo o 33-letni bolnici, ki smo jo zdravili zaradi intersticijske nosečnosti v desnem rogu maternice. Opravili smo uspešno laparoskopsko operacijo s harmoničnim skalpelom s predhodno koagulacijo maternične arterije brez zapletov. Bolnica je kasneje donosila zdravega otroka.Zaključek: Zdravljenje intersticijske nosečnosti je v preteklosti običajno potekalo z odprtim operativnim pristopom (laparotomijo) z odstranitvijo prizadetega roga maternice. V literaturi je objavljenih več laparoskopskih pristopov zdravljenja (5-8). Menimo, da je laparoskopska tehnika s harmoničnim skalpelom ob predhodni koagulaciji maternične arterije varna in enostavna in bi zato morala biti ustaljena tehnika zdravljenja intersticijske nosečnosti.
Keywords: interticijska nosečnost; laparoskopska operacija; harmonični skalpel