First treatment with venovenous extracorporeal membrane oxygenation in Maribor: Prikaz primera prve uporabe veno-venske zunajtelesne membranske oksigenacije (ECMO) v Mariboru - Skok, Kristjan; Markota, Andrej; Svenšek, Franc; Sinkovič, Andreja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V prispevku želimo prikazati primer prve uporabe veno-venske zunajtelesne membranske oksigenacije (VV ECMO) na Oddelku za intenzivno interno medicino (OIIM) Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Mb) pri bolniku z refraktarno hipoksemijo.Prikaz primera: 52-letni bolnik je bil po uspešnem 38-minutnem oživljanju na terenu po srčnem zastoju pripeljan v UKC Maribor, intubiran in umetno predihan. Zaradi miokardnega infarkta s ST elevacijo (STEMI) je bila opravljena primarna perkutana revaskularizacija (angl. left anterior descending coronary artery — LAD) in vstavljena 1 koronarna žilna opornica. Po posegu v OIIM smo zaradi refraktarne hiposkemijeob aspiracijski pljučnici nastavili VV ECMO. Vstavitev, zdravljenje in odstranitev VV ECMO šest dni kasnejeso potekali brez zapletov. Prehodno se je bolnikovo stanje izboljšalo, vendar se je v nadaljevanju zdravljenja zaradi bolnišnične pljučnice in katetrske sepse stanje ponovno tako poslabšalo, da je bolnik po nekaj tednih zaradi hude napredovale večorganske odpovedi umrl.Zaključek: Odziv na zdravljenje refraktarne hipoksemije ob aspiracijski pljučnici z VV ECMO je bil učinkovit in nezapleten, čeprav je bolnik zaradi večorganske odpovedi po ponovni bolnišnični okužbi kasneje umrl.
Keywords: zunajtelesni krvni obtok; VV ECMO; refraktarna hipoksemija; akutna dihalna odpoved; intenzivna medicina; enota za intenzivno terapijo